Om du er lei av tredemøllen og treningssykkelen er det på tide å prøve ut romaskinen. Hvis du tar deg tid til å lære roteknikk, er det en av de beste øvelsene du kan gjøre for kardio. Den lave, lange maskinen som ligger på gulvet i alle treningssenter, lar deg trene hele kroppen og både beina, ryggen, magen og armene får virkelig kjørt seg, selv på lav intensitet. Best av alt, roing vil legge langt mindre trykk på knær og hofteledd enn hva løping på tredemølle gjør. Det gjør at romaskinen er perfekt for absolutt alle, uansett alder, vekt og form.

 

Uansett hva ditt utgangspunkt er og hva dine mål er, kan trening på romaskinen gi enorme fordeler og trener du riktig kan du i løpet av en enkel økt forbrenne mellom 600 og 700 kalorier. Selv om mange tror det er overkroppen som får kjørt seg under roing er det faktisk beina som tar brorparten av anstrengelsen. Et perfekt “rotak” starter med en eksplosiv innsats fra beina, før magen og ryggen over tar og flytter vekten opp til armer og skuldre som avslutter taket. På retur får armene først slippe taket og slappe av, før mage, rygg og til slutt beina. Dermed er hele kroppen involvert i hvert eneste rotak og det er det som gjør romaskinen til en av de aller beste maskinene man kan trene på.

Sett opp maskinen riktig før du starter

På samme måte som et hvilket som helst annet treningsutstyr, er det best å bli kjent med hvordan romaskinen fungerer før du setter i gang med trening. Det første man må gjøre er å justere fotstroppen. Stroppen skal passe godt over foten og sikre at den sitter godt fast uten å presse for mye på risten. Sørg for at hele foten har god støtte slik at du får maksimalt trykk på hele foten. Om du justerer feil her vil du bli sittende ubehagelig og vil aldri kunne bruke benmuskulaturen optimalt.

 

Nå kan man justere motstanden på maskinen. I de fleste tilfeller vil den kunne justeres fra 1 til 10. Om du stiller den på 1 vil det føles som om du ror en meget lett båt med vinden i ryggen. Dette er ikke en innstilling som vil gi deg noe motstand og bør ikke brukes til annet enn å stille inn maskinen til din sittestilling. Stiller du motstanden på 10, vil det føles som du ror en stor robåt i meget tøff sjø. Som nybegynner bør motstanden være på mellom fire og seks.

 

Så er tiden kommet til displayet som forteller deg om tid, antall meter etc. Displayet vil ofte gi deg langt mer informasjon enn de fleste trenger. I utgangspunktet er det tre tall man bør passe på. Antall rotak i minuttet, watts, som forteller deg hvor høy intensiteten er på treningsøkten og pounds som forteller deg hvor hardt du ror. Et godt førstemål er nå sin egen kroppsvekt i pounds i snitt.

 

Oppvarming

Som ved alle andre maskiner og treningsøkter er det viktig at man varmer opp rolig og klargjør musklene for hardere trening. På romaskin er 5-10 minutter i rolig tempo og en motstand på to til fire, passende. Sørg for at du har hele rotak og engasjerer alle muskler i oppvarmingen.

 

Trening

Når oppvarmingen er unnagjort er du klar for litt mer motstand. Hvilken trening du legger opp til er helt opp til deg selv og en romaskin fungerer ypperlig for både tempo, HIIT og utholdenhetstrening. Om du ikke er vant med trening på en romaskin er det ikke å anbefale at du kjører direkte på med HIIT trening. Selv om man er relativt godt trent, er romaskin en uvant øvelse for musklene dine og man bør trene på maskinen i alle fall en til to uker før man legger opp et HIIT program.